rozsada rabarbaru

Rabarbar w ogrodzie – uprawa, właściwości, charakterystyka

Rabarbar zapewne kojarzy się wielu z Was z babcinym kompotem czy plackiem drożdżowym. W bardzo prosty sposób możecie przywołać smaki dzieciństwa, uprawiając rabarbar w swoim ogrodzie.

Charakterystyka rabarbaru

Rabarbar albo inaczej rzewień, należy do grupy bylin rozmnażanych przez podział karp. W Polsce jest bardzo znaną rośliną, uprawianą szczególnie w babcinych ogrodach, ale nie tylko. Rabarbar należy do roślin wieloletnich, a jego uprawa jest tak prosta, że może się nią zająć nawet początkujący ogrodnik – amator.

W przypadku rabarbaru  jadalne są mięsiste łodygi, z których najczęściej przygotowuje się orzeźwiający kompot, nalewkę, sok a nawet przetwory. Bardzo popularne są też ciasta z jego dodatkiem. Ma charakterystyczny kwaskowy smak. Łodygi mogą przybierać kolory od zielonego przez różowy aż do czerwonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony tym jest bardziej słodki.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar przede wszystkim zawiera duże ilości witamin A, C, E, potas, kwas foliowy i błonnik, a przy tym zawiera mało kalorii. Osoby z reumatyzmem lub chorobami nerek nie mogą go spożywać z uwagi na dużą ilość kwasu szczawiowego. Nawet osoby zdrowe powinny na niego uważać, ponieważ nie może być spożywany w dużych ilościach. Dlatego latem lepiej rezygnować z codziennych kompotów. Organizm musi mieć trochę odpoczynku.

Uprawa rabarbaru

1.Wysiew sadzonek i podział karp

Jeśli zdecydowaliście się na uprawę tego warzywa zastanawiacie się pewnie jak się do tego zabrać. Pierwszym sposobem jest samodzielne przygotowanie rozsady poprzez wysiew nasion – najlepiej w wielodoniczki. Po 6 tygodniach sadzimy do doniczek i po 2 miesiącach do gruntu. Drugim sposobem jest rozmnożenie rabarbaru przez podział karp. Może Wasza babcia, ciocia czy sąsiadka ma na swoim ogrodzie to warzywo? Wówczas wystarczy wykopać jedną bulwę i podzielić jej korzenie na kilka części. Musicie pamiętać, że sadzonka powinna mieć kilka korzeni i jeden pąk. Najlepszą porą na rozmnażanie będzie okres od września do października, ewentualnie jeszcze marzec. Trzecim, a zarazem najprostszym sposobem będzie zakup sadzonek np. na targu.

2.Warunki uprawy rabarbaru

Rabarbar będzie bardzo dobrze rósł na glebach żyznych i próchniczych, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Na słabszych glebach także urośnie, ale nieco wolniej. Jeśli macie taką możliwość to warto jest go sadzić na małych wzniesieniach, ponieważ bardzo nie lubi zastoin wodnych, ale nie zniesie także suszy. Rabarbar może być uprawiany zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu. Jest na to obojętny. Jeśli chodzi o temperaturę to z powodzeniem znosi nawet mróz.

rabarbar uprawa

3.Sadzenie rabarbaru

Jeśli chodzi o sadzonki to tak jak już wspominałem, muszą mieć kilka korzeni oraz jeden pąk. Dołki powinny być wykopane na głębokość około 30 cm w rzędach minimum 100 cm, ponieważ rabarbar bardzo lubi się rozrastać. Na ich dno warto rozsypać cienką warstwę kompostu lub obornika. Pąki powinny wystawać około 2 cm nad ziemią.

4.Nawożenie i podlewanie

Jak już wcześniej wspominałem rabarbar wykazuje dużą wrażliwość na wodę – zarówno na niedobór jak i jej nadmiar. W okresach braku wody powinniście go umiarkowanie podlewać.

Z nawożeniem rabarbaru jest podobnie jak w przypadku podlewania. Rabarbar ma duże wymagania pokarmowe. Jak już wspominałem należy zastosować obornik lub kompost jeszcze przed posadzeniem rabarbaru. Rabarbar w ciągu całego cyklu wegetacji potrzebuje silnego nawożenia. Powinno się to wykonać co najmniej 3 razy – wiosną, w sierpniu i wczesną jesienią. Najlepiej dużą ilością kompostu lub obornika. Ponadto możecie także stosować co około 4 tygodnie wieloskładnikowe nawozy mineralne.

5.Zbiór i przechowywanie

Rabarbar jako jedna z wcześniejszych roślin plonuje już w kwietniu i zbiór może trwać nawet do lipca. Łodyga powinna być ścinana tuż przy ziemi. W lipcu należy zaprzestać wycinania, aby roślina miała szansę wzmocnić swoje korzenie i przygotować się na zimowe warunki.

Przez cały okres wegetacji rabarbar wytwarza pędy kwiatowe. Musicie je sukcesywnie wyłamywać, ponieważ bardzo osłabiają roślinę. Rabarbar należy do roślin wieloletnich, aby jednak lepiej rósł warto co około 7 lat wykopać karpę, podzielić ją i posadzić w nowym miejscu.

Rabarbar może śmiało być mrożony po zbiorze. Można także robić z niego przetwory, np. kompoty czy dżemy.

6.Choroby i szkodniki

Rabarbar również jest narażony na choroby i szkodniki. Jego największym wrogiem są mszyce i ślimaki. W okresie zbiorów nie możecie pryskać Waszych roślin. Szkodniki najlepiej usuwać wtedy ręcznie. Od sierpnia, gdy okres zbiorów się już skończy, możecie stosować preparaty na bazie fungicydów.

Podsumowanie

Rabarbar jest bardzo smacznym warzywem, które warto uprawiać w ogrodzie. Nic tak nie gasi pragnienia w upalny letni dzień jak kompot z rabarbaru. Sami wypróbujcie! 🙂