guma guar

Guma Guar – zdrowa czy niebezpieczna?

Coraz częściej w składzie produktu żywnościowego, np. w ciastkach możemy znaleźć nazwę guma guar. Składnik znany również pod europejskim numerem E402. Czym on tak naprawdę jest i dlaczego jest dodawany do żywności? W dzisiejszym artykule postaram się rozwiać wszystkie Wasze wątpliwości i odpowiedzieć na nurtujące Was pytania.

Czym jest guma guar?

Najprościej mówiąc, jest dodatkiem do żywności, który w przemyśle spożywczym pełni następujące role:

-wypełniacza,

– zagęszczającego środka żelującego,

-środka do przetwarzania mąki.

Guma guar jest pozyskiwana z nasion bielma gumy guar poprzez usunięcie zewnętrznych warstw i zmielenie pozostałych części rośliny. W jej składzie możemy znaleźć od 10 do 15 % wody, 5 % białka, 2,5 % surowego włókna i około 1% popiołu. Największą część gumy guar stanowi guaran – długołańcuchowy polisacharyd, dzięki któremu może wiązać bardzo duże ilości wody. Nawet jej niewielka ilość powoduje lepkość substancji.

Zastosowanie gumy guar

Przemysł spożywczy na dzień dzisiejszy dodaje gumę guar m. in. do zup, sosów, galaretek, dżemów, marmolad, warzyw i owoców w puszkach, napojów mlecznych, deserów i lodów. Ponadto guma guar w połączeniu z innymi dodatkami może tworzyć żele. Co ciekawe pomaga np. zachować kremowość lodów zapobiegając tworzeniu się kryształków lodu.

Guma guar – szkodliwa czy zdrowa?

Jest coraz więcej mitów w internecie na temat gumy guar. Otóż Moi Drodzy, guma guar jest bezpieczna, gdy jest spożywana w normalnych ilościach. Obecnie naukowcy prowadzą badania, które wykazują jej właściwości lecznicze. Poniżej przedstawię Wam wady i zalety gumy guar.

  • POZYTYWNE DZIAŁANIE :

  1. Wspomaga trawienie – guma guar w 86% składa się z błonnika, a co za tym idzie pomaga w zaparciach; ponadto najnowsze badania wykazują, że guma guar może działać jako prebiotyk i zwiększać ilość pozytywnych bakterii w jelitach.
  2. Zapobiega szybkiemu wzrostu poziomu cukru we krwi – dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który spowalnia trawienie cząsteczek cukru.
  3. Wspomaga odchudzanie i hamuje głód – to także zasługa wysokiej zawartości błonnika, który przyczynia się do zmniejszenia spożycia kalorii.
  • NEGATYWNE DZIAŁANIE

  1. Nadmierne spożycie gumy guar może mieć efekt przeczyszczający, powodować wzdęcia brzucha i jego skurcze. Badania wykazały, że bezpieczna dawka to 15 g dziennie. Możecie być spokojni, ponieważ ilości gumy guar w produktach żywnościowych są całkowicie bezpieczne. Należy się wystrzegać środków odchudzających z tą właśnie substancją, bo tam dawki dopuszczalne są kilkakroć przekroczone.
  2. W bardzo rzadkich przypadkach może się pojawić uczulenie lub alergia. Osoby z alergią na produkty sojowe muszą szczególnie uważać, ponieważ guma guar może zawierać jej śladowe ilości.

Czy zawiera gluten?

Guma guar jest naturalnie bezglutenowa, a wiele polskich firm oferuje ją w sprzedaży z certyfikatem licencjonowanego przekreślonego kłosa. Jest ona chętnie wykorzystywana przez producentów żywności bezglutenowej ze względu na swoje właściwości. Jej cena jest stosunkowo niska, a do wypieku wystarczy jej naprawdę niewiele. Guma guar jest zdrowszą alternatywą dla glutenu, a dla osób chorych jedyną możliwością na pyszne pieczywo.

Podsumowując, guma guar spożywana w małych ilościach napewno Wam nie zaszkodzi, a dzięki niej będziecie mogli sami upiec bezglutenowe pyszności, które będą o wiele zdrowsze niż te gotowe.

100g gumy guar zawiera:

  • kalorie: 347
  • węglowodany: 86 g
  • błonnik: 86 g
  • cukier: 0 g
  • białko: 3 g
  • tłuszcz: 5 g
  • wapń: 270 mg
  • potas: 5600 mg
  • sód: 30 mg

Proporcje gumy guar

  • ciasteczka: 1/4 – 1/2 łyżeczki na 130 g mąki
  • ciasta i naleśniki: 3/4 łyżeczki na 130 g mąki
  • chleb bezglutenowy: 1 i 1/2 łyżeczki na 130 g mąki
  • pizza: 1 łyżeczka na 130 g mąki
  • lody: mniej niż 1 g na 750 g masy lodowej
  • sosy na ciepło: 1 łyżeczka na 0,5 l
  • babeczki i chleb bez wyrastania: 1 łyżeczka na 130 g mąki