morwa czarna

Morwa czarna- uprawa, charakterystyka, zastosowanie

Jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie i czereśnie to najczęściej spotykane drzewa w polskich sadach. Znają je wszyscy i każdego roku cieszą się smakiem ich przepysznych darów. Jednak wraz ze wzrostem zainteresowania społeczeństwa zdrowym odżywianiem coraz większą popularność zyskują rośliny mniej znane o równie smacznych i pożywnych owocach. Jedną z nich jest morwa czarna. Jest to drzewo pochodzące z Azji Mniejszej, które cechuje się dość dobrą mrozoodpornością i z powodzeniem może być uprawiane w Zachodniej i Centralnej Polsce. Posiada bardzo smaczne, lekko kwaskowe podobne do jeżyn. W ogrodach naszego kraju z roku na rok przybywa morwy czarnej. Bardzo nas to cieszy. Mamy nadzieję, że ten wpis dodatkowo zachęci Państwa do znalezienia miejsca dla tego niezwykłego drzewa w pobliżu swojej posesji.

Charakterystyka morwy czarnej

Morwa czarna jest drzewem dorastającym do 15 m wysokości. Ma bardzo ładną, regularną, parasolowatą koronę. Cecha ta sprawia, że często jest sadzona również jako roślina ozdobna. Jej liście o ciemnozielonej barwie posiadają sercowaty kształt, pojawiają się późną wiosną i szybko opadają jesienią. W połowie maja morwa zaczyna kwitnąć. W związku z tym, że jest to drzewo jednopienne, na jednym egzemplarzu znajdziemy kwiaty męskie i żeńskie. Z tych ostatnich powstają owoce, które zaczynają dojrzewać od połowy lipca. Okres owocowania jest bardzo krótki bo trwa 2-3 tygodnie. Dlatego należy sobie dobrze rozplanować zbiór i przetwarzanie owoców, aby nie opadły i nie zgniły. Owoce morwy czarnej mają słodko-kwaśny smak i są bardzo soczyste.

morwa czarna
Morwa czarna jesienią

Uprawa morwy czarnej

Morwa czarna ma wymagania uprawowe zbliżone do morwy białej opisanej we wcześniejszym artykule. Lubi stanowiska ciepłe o umiarkowanie żyznej dobrze zdrenowanej glebie. Poradzi sobie jednak także w słabym podłożu. Dzięki silnemu systemowi korzeniowemu jest odporna na suszę- wymaga podlewania jedynie w bardzo długich okresach bez opadów. Rozrośnięty system korzeniowy ma jednak również swoje wady- może wysadzać fundamenty oraz płyty chodnikowe. Dlatego zanim posadzi się morwę czarną trzeba dokładnie przemyśleć wybór stanowiska. Opisywane drzewo bardzo dobrze znosi przycinanie. Można ciąć zarówno pojedyncze egzemplarze w celu ograniczenia rozmiarów jak i tworzyć żywopłoty morwowe. Należy jednak pamiętać, aby zabieg ten przeprowadzać zimą, ponieważ w innych terminach z miejsca zranienia będzie intensywnie wyciekał sok mleczny. Morwa czarna jest nieco bardziej podatna na mróz niż morwa biała. Jednak w Zachodniej i Centralnej Polsce radzi sobie bardzo dobrze. W surowe zimy młode egzemplarze należy zabezpieczyć np. słomianym chochołem. Morwa czarna rośnie bardzo szybko- w ciągu 10 lat może dobić do 8-9 m wysokości. Zaczyna owocować średnio po 5 latach. Jest idealną rośliną do uprawy ekologicznej- nie wymaga oprysków, ponieważ bardzo rzadko trapią ją choroby i szkodniki.

morwa czarna

Zastosowanie morwy czarnej

Morwa czarna jest drzewem rodzącym owoce o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Zawierają one witaminy A i C oraz bardzo dużo witamin z grupy B, a także liczne minerały niezbędne do prawidłowej pracy organizmu człowieka. Znajdziemy w nich także działającą przeciwzapalnie kumarynę. Owoce morwy czarnej są bardzo silnymi antyoksydantami. Podnoszą odporność i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Niebagatelną rolę odgrywają również w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. Sok z owoców morwy czarnej ma działanie krwiotwórcze i jest wskazany podczas anemii. Ma także działanie moczopędne oraz wspomagające pracę jelit.
Jednak nie tylko owoce są wartościowe. Medycyna chińska z powodzeniem wykorzystuje inne części niezwykłej morwy czarnej. Kora jest stosowana przy bólach kości i zębów, natomiast liście jako remedium na ukąszenia owadów.