pigwa pospolita

Pigwa pospolita- uprawa, charakterystyka i zastosowanie

Pigwa w naszym klimacie jest niewielkim drzewem, którego wysokość nie przekracza 3m. W rejonach, z których pochodzi osiąga znacznie większe rozmiary. Jest spokrewniona z gruszą, jednak jej walory smakowe nieco od niej odbiegają. Pigwa pospolita kwitnie na przełomie maja i czerwca. Wygląda wtedy niezwykle efektownie. Powstające z kwiatów są bardzo zdrowe, dlatego warto mieć choć jeden okaz tego drzewa we własnym ogrodzie.

Charakterystyka pigwy pospolitej

Pigwa pospolita(Cydonia oblonga) pochodzi z rejonów Azji. Jest drzewem o owalnych liściach. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Wytwarza dużą ilość kwiatów o barwie od białej, przez bladoróżową, aż do różowej- zróżnicowanie to jest uzależnione od odmiany. Niezależnie od koloru wszystkie są bardzo miododajne. Pigwa wytwarza pokaźnych rozmiarów, dekoracyjne i niezwykle zdrowe owoce. Na początku mają one zielonożółty kolor. Są pokryte kutnerem. Gdy zbliża się czas zbioru przybierają żółtą barwę. Najczęściej ma to miejsce na początku października. Uprawa pigwy pospolitej w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularna. Jednak ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne jest coraz bardziej poszukiwana. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów, w naszym kraju z roku na rok jest tworzonych coraz więcej plantacji tej niezwykłej rośliny.

pigwa pospolita

Uprawa pigwy pospolitej

Jak już zdążyliśmy się dowiedzieć pigwa pospolita pochodzi z rejonów Azji o ciepłym i dość suchym klimacie. Preferuje zatem stanowiska ciepłe, o dobrze przepuszczalnej oraz żyznej glebie. Nie toleruje nadmiernie wilgotnego podłoża. Przed sadzeniem roślin warto zastosować kompost lub obornik, które dostarczą substancji odżywczych. Gleba powinna mieć lekko kwaśny odczyn. Przy zbyt zasadowym podłożu roślina może zacząć chorować(chloroza). Pigwa pospolita mimo swojego pochodzenia jest dość odporna na niskie temperatury. Jednak w srogie zimy dół pnia warto obsypać ziemią, obłożyć liśćmi lub słomą. Tyczy się to szczególnie młodych egzemplarzy. W handlu dostępnych jest kilka odmian pigwy pospolitej. Niezależnie od tego, na którą się zdecydujemy, zakupu lepiej dokonać wiosną, aby roślina zdążyła dobrze zakorzenić się przed zimą.

pigwa pospolta

Przycinanie pigwy pospolitej

Pigwę pospolitą należy przycinać na początku wiosny. Cięcie ogranicza się do usuwania chorych, martwych i krzyżujących się pędów, a także tych występujących w nadmiarze w środku korony. Należy również usuwać odrosty, które co pewien czas wybijają z podkładki. Owoce pigwy pojawiają na końcówkach pędów, dlatego nie należy przycinać jej zbyt intensywnie- skrócona duża ilość pędów pozbawi nas obfitego owocowania.

Zastosowanie pigwy pospolitej

Pigwa spożywana na surowo jest niezbyt smaczna, dlatego poleca się przygotowywać z niej przetwory. Nawet po obróbce cieplnej zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów. Są to  między innymi witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, miedź, a także duże ilości aminokwasów( cysteina, alanina, glicyna). Owoce pigwy są również bardzo pożyteczne dla naszych jelit. Zwierają duże ilości pektyn, które wspomagają pasaż jelitowy, a także wiążą toksyny.

Przepis na konfiturę z pigwy

Składniki

2kg pigwy
2 szklanki wody
3-4 szklanki cukru
opcjonalnie przyprawy: imbir lub cynamon

  1. Owoce należy umyć, obrać ze skórki, następnie przekroić, usunąć nasiona i pokroić na drobne kawałki.
  2. Rozdrobnione owoce wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Zagotowujemy
  3. Gotujemy aż owoce zmiękną.
  4. Dodajemy cukier i dalej gotujemy, aż do uzyskania szklistej konsystencji.
  5. Powstały dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20-25min.